Brennaktuell Barokk

Oslos kammermusikkserie for historisk blåsemusikk - startet i 2010. Norwegian Cornett & Sackbuts presenterer flotte konserter i Gamle Aker kirke. Fra 2016 spilles konsertene både i Gamle Aker kirke og i Hamar domkirke. Billetter kan bestilles på www.billettservice.no

Sesong 2016/2017

”Puer natus est" - Stemningsfull jul fra en svunnen tid!

10. desember 2016, Gamle Aker kirke, kl 17.00 & 19.30

11. desember 2016, Hamar domkirke, kl 18.00

Norwegian Cornett & Sackbuts' tradisjonelle julekonsert gjøres i år i samarbeid med det utmerkede koret Schola Cantorum og korets dirigent Tone Bianca Sparre Dahl. Flere av våre nydelige tradisjonelle julesalmer har røtter flere hundre år tilbake i tid, og disse presenteres sammen med et knippe glimrende julesanger komponert av komponister som bl.a. Gabrieli og Praetorius. Strålende sangstemmer i samspill med praktfulle historiske messinginstrumenter skaper lys, en varm atmosfære og ordentlig julestemning i den mørke adventstida!

”In flagrante delicto" - Gesualdos univers

15. oktober 2016, Hamar domkirke, kl 12.00

16. oktober 2016, Gamle Aker kirke, kl 18.30

I samarbeid med det eminente vokalensemblet Calliophon, tar NCS på denne konserten et dypdykk i Carlo Gesualdos eksperimentelle og spennende musikk. Denne prinsen, fyrsten og komponisten skrev meget uttrykksfull og intens musikk i et tonespråk fylt av kromatikk, og som var ganske langt forut for sin tid. Gesualdo tok livet av sin kone og antagelig også hennes elsker, og det sies at musikken og tonespråket hans kan være et uttrykk for anger og fortvilelse for dette. I tillegg til musikk av Gesualdo, presenteres også musikk av noen av hans samtidige italienske komponister, som Monteverdei og Falconieri. Calliophon består av Cathrine Bothner-By - sopran, Victoria Liedbergius - sopran, Daniel Sæther - kontratenor, Øystein Stensheim - tenor og Eirik P. Krokfjord - bass.

Sesong 2015/2016

”Maar Norwegian Cornett & Sackbuts" - fra epleslang til ingenting

16. april 2016, Hamar domkirke, kl 12.00

17.april 2016, Gamle Aker kirke, kl 18.30

Sjangeroverskridende og fusion er forholdsvis oppbrukte begreper, men av og til er det akkurat det man holder på med! På denne konserten møter "folkemusikk"-ensemblet Maar, som også beveger seg mye i klassisk- og jazz-sjangre, tidligmusikkensemblet Norwegian Cornett & Sackbuts. På programmet står både eldre og nyere folkemusikk og populærmusikk fra gamle dager blandet med helt nye komposisjoner og improvisasjoner! Høsten 2015 kom begge ensemblene ut med en ny plate, Maar ga ut plata Epleslang, og Norwegian Cornett & Sackbuts ga ut plata The beauty of Nothingness. Maar består av Britt Pernille Frøholm på hardingfele og fele, Irene Tillung på trekkspill, og Ellen Brekken på kontrabass.

”In stilo moderno " - NCS med zinkister i verdensklasse

22.januar 2016, Hamar domkirke, kl 19.00

23.januar 2016, Gamle Aker kirke, kl 18.30

I renessansen var zinkistene blant de mest virtuose og også best betalte musikerne. På denne konserten har NCS med seg to gjestezinkister, som er helt i toppskiktet i verden i dag, og det er Josué Meléndez Peláez og Alexandra Opsahl. På programmet står virtuose sonater av Dario Castello og vakker og pompøs musikk av bl.a. Gabrieli og Scacchi. Kom og opplev zinken i sin fulle prakt!

 

”Yuletide " - fra renessansen til vår tid

13. desember 2015, Gamle Aker kirke, kl 17:30 & 20:00

Norwegian Cornett & Sackbuts' tradisjonelle julekonsert gjøres i år i samarbeid med kammerkoret Vox Humana, og det presenteres variert og strålende musikk fra fem århundrer, helt fra renessansen og opp til vår egen tid! I tillegg til henrivende tidligmusikk med stykker av bl.a. Monteverdi, Praetorius og Guerrero vil Vox Humana i samspill med Norwegian Cornett & Sackbuts' historiske blåseinstrumenter også fremføre en del praktfull nyere julemusikk av bl.a. Britten og Magnar Åm. Dette blir en julekonsert med varm atmosfære og ordentlig julestemning!

 

”Columbus går seg vill" - oppdagere og misjonærer

5. september 2015, Gamle Aker kirke, kl 19:30

Norwegian Cornett & Sackbuts (NCS) presenterer skatter fra Latin-Amerikas tidlige komponister. De europeiske oppdagerne og misjonærene brakte med seg vestlig musikk og instrumenter til det amerikanske kontinentet for over 400 år siden. Misjonærene oppdaget at det var lettere å kristne de innfødte ved hjelp av musikk, særlig siden musikk fra før av var en viktig del av indianernes hverdag. Etter hvert oppstod en spennende musikalsk blanding av europeisk renessansemusikk blandet med indianske rytmer og melodier. NCS vil på denne konserten fremføre verk fra denne tiden, både fra Spania og de latinamerikanske landene, musikk av komponister som Juan de Araujo, Tomas de Torrejón y Velasco, Gutierrez Fernandez Hidalgo og Tomas Luis de Victoria.

 

Sesong 2014/2015

"Vive le Roy!" - ville hoff og gale konger

2. mai 2015, Gamle Aker kirke, kl 19:30

Bli med på slottsball hos Europas konger og dronninger. Her boltrer Norwegian Cornett & Sackbuts seg i musikken som ble spilt på hoffene rundt om i Europa i renessansen og barokken og tar publikum med på en kontrastfylt reise gjennom denne tidens musikksjangre. I de elegante ballsalene til den dansk-norske kong Christian IV, dronning Elisabeth i England og dogen i Venezia, kunne man høre mesterlig og vidunderlig musikk av bl.a. John Dowland, Claudio Monteverdi og Pierre Attaingnant. Konserten krydres med artige og utrolige historier og anekdoter om renessansens regenter, hoffene og kongenes krumspring!

 

"Heroiske innfall, dialoger og andre skatter!" - henrivende instrumentalmusikk

19. april 2015, Gamle Aker kirke, kl 19:00

Sonate, canzona, fantasi, capriccio, toccata, ricercar og l'eroica - er alle ulike titler på instrumentalstykker fra renessansen og barokken - og de sier ikke nødvendigvis så mye om hvor fantastisk musikken bak titlene kan være! På denne konserten utforsker tre musikere vakker og fargesprakende musikk for fem ulike instrumenter - viola d'amore, fiolin, trombone (sackbut), cembalo og orgel.

Ingrid Økland trakterer fiolin og viola d'amore, Wenche Tjentland spiller alt- og tenorsackbuts, og Lars Henrik Johansen spiller cembalo og orgel. Musikk av bl.a. Dario Castello, Biagio Marini, Giovanni B. Riccio og Diego Ortiz .

 

”Yuletide - et barn er oss født"

12.desember 2014, Gamle Aker kirke, kl 19:30

13.desember 2014, Gamle Aker kirke, kl 16:00 & 18:30

NCS gjentar suksessen og holder også dette året adventskonsert med både kjent og ukjent julemusikk fra renessansen og barokken, med messinginstrumenter, slagverk og sang. Det presenteres en mengde vakre perler som fortjener å fremføres oftere. Flere av våre flotte tradisjonelle julesalmer stammer fra denne tiden, slik som Det hev ei rose sprunge, Her kommer dine arme små og Mitt hjerte alltid vanker. Musikken er skrevet blant annet av Praetorius og Gabrieli, samt en del folketoner og andre salmemelodier til den danske presten og salmedikteren  Hans Adolph Brorsons samling "Nogle Jule-Psalme".  Denne konserten gjøres i år i samarbeid med koret Vox Humana, og koret i samspill med messinginstrumentene skaper en varm atmosfære og ordentlig julestemning.

 

”Mariavesper” - Claudio Monteverdi

25. oktober 2014 i Oslo domkirke kl 18:00

26.oktober 2014 i Høvik kirke i Bærum kl 19:30.

Åpningskonsert i den femte sesongen av Brennaktuell Barokk! En sjelden anledning til å høre dette fantastiske verket av Monteverdi, med Calliophon vokalensemble som solister, Bærum Bachkor under ledelse av Thröstur Eiriksson og et sterkt utvidet Norwegian Cornett & Sackbuts på originalinstrumenter! Det storslåtte verket Mariavesper (Vespro della beata Vergine - 1610) blir sett på som det mest ambisiøse kirkemusikalske verket før J.S.Bachs tid. Verket krever kor, minimum 6 sangsolister og et orkester der zinke og sackbut har en sentral rolle. Verket blir sjelden fremført i Norge, er ikke blitt fremført i Oslo på flere år, og spilles sjelden med den historiske besetningen som vil bli brukt på denne konserten.

 

Sesong 2013/2014

”Con voce festiva”

25. mai 2014, Gamle Aker kirke kl 18:30

En sjelden anledning til å høre den strålende kontratenoren Daniel Sæther sammen med praktfulle historiske messinginstrumenter. Den alltid eminente Lars Henrik Johansen spiller cembalo og orgel, og fra Norwegian Cornett & Sackbuts medvirker Kristin Hetland på barokktrompet og Wenche Tjentland på barokktrombone (sackbut). Musikken som presenteres er skrevet av blant annet Rupert Mayr, Claudio Monteverdi og Leopold Mozart, samt at det nesten kan loves et mulig høydepunkt med fremførelsen av G.F.Händels utrolig vakre "Eternal Source of Light Divine" fra Ode for the Birthday of Queen Anne, for barokktrompet, kontratenor og orgel. 

 

"Grunnlovsfestkonsert" - fra Kalmarunion til Eidsvoll

11. mai 2014, Gamle Aker kirke kl 18:30

Norwegian Cornett & Sackbuts har sin egen vri på grunnlovsmarkeringen som feier over landet - kom og hør festlig, fargesprakende og høytidelig musikk som er rundt dobbelt så gammel som Norges grunnlov! Det blir presentert musikk som ble brukt til dans i festlig lag, ved høytidelige anledninger og framført på små og store konserter i Norge fra renessansen og opp til tiden da Norges grunnlov ble laget.  Musikken på konserten er skrevet av bl.a. John Dowland, Samuel Scheidt, Giovanni Gabrieli og Truid Aagesen. Dette blir en festaften der musikk fra omtrent 400 år tilbake presenteres sammen med spennende historier om nordmenns liv i union og opp til grunnlovens tilblivelse; og dermed den spede begynnelse av Norges selvstendighet!

 

”Et barn er oss født” - Julemusikk fra en svunnen tid

14. desember 2013, Gamle Aker kirke kl 18:30

Sammen med vokalensemblet Calliophon presenterer Norwegian Cornett & Sackbuts både kjent og ukjent julemusikk fra renessansen og barokken på sang, messing- og slagverksinstrumenter. Flere av våre flotte og tradisjonelle julesanger stammer fra denne tiden, slik som "Det hev ei rose sprunge", og de historiske instrumentene gir musikken nytt liv.

 

Don Quijote” - ekte riddermusikk

9. oktober 2013, Gamle Aker kirke kl 19:30

Med henrivende spansk og italiensk renessansemusikk og eventyrlige historier fra boken om livet til ”ridderen av den bedrøvelige skikkelse”, tas publikum med på en reise gjennom Don Quijotes verden. Boken ble utgitt i 1605 og ble en gedigen suksess. Under konserten berettes anekdoter og utdrag fra denne verdenskjente boken, koblet med musikk skrevet til ære for skjønne jomfruer og heltemodige riddere. Musikken er skrevet av komponister som Antonio de Cabezon, Mateo Flecha og Claudio Monteverdi.

 

Sesong 2012/2013

”Musica di Fuoco”- italienske mestere

20. mai 2013, Gamle Aker kirke kl 18:30

Norwegian Cornett & Sackbuts presenterer fargerik og fengende musikk fra Italia og Venezia på 1500- og 1600-tallet. Ved hjelp av flotte instrumentalverk av bl.a. Dario Castello, Giovanni Gabrieli og Claudio Monteverdi vil NCS gjenskape en aften i et spennende renessanse-Italia.

 

”Les Livres des Danceries”- fransk renessansemusikk

28. april 2013, Gamle Aker kirke 19:30

Norwegian Cornett & Sackbuts vil i samarbeid med Caroline Eidsten Dahl på blokkfløyter, Lars Henrik Johansen på cembalo og Ulrik Gaston Larsen på lutt og gitar presentere fengende dansemusikk med utgangspunkt i franske dansesamlinger.

”Et barn er oss født” - Julemusikk fra en svunnen tid

15. desember 2012, Markus kirke kl 18:30

Sammen med vokalkvartetten Calliophon presenterer Norwegian Cornett & Sackbuts både kjent og ukjent julemusikk fra renessansen og barokken på sang, messing- og slagverksinstrumenter. Flere av våre flotte og tradisjonelle julesanger stammer fra denne tiden, slik som "Det hev ei rose sprunge", og de historiske instrumentene gir musikken nytt liv.

Virtuos barokk”

15. september 2012, Gamle Aker kirke kl 18:30

Kristin Hetland (zinke), Wenche Tjentland (sackbut) og Helene Øverlie (sackbut) fra Norwegian Cornett & Sackbuts presenterer et brilliant og virtuost program i samarbeid med sangeren Catherine Jane Bothner Bye og cembalisten Lars Henrik Johansen.

 

Sesong 2011/2012 

”Musikk fra Christian IVs hoff”

19. mai 2012, Gamle Aker kirke kl 19:30 

Den musikkelskende kong Christian IV av Danmark-Norge hadde flere av de mest fremragende musikerne i Europa knyttet til sitt hoff, og en mengde storslått og fantastisk musikk av blant andre John Dowland, Hans Brachrogge og Giovanni Gabrieli presenteres av Norwegian Cornett & Sackbuts sammen med cembalisten Lars Henrik Johansen.

”Gabrielis Venezia” - messinginstrumentenes gullalder

29. april 2012, Gamle Aker kirke kl 20:00

Fantastiske flerkorige canzonaerskrevet av Giovanni Gabrieli for Venezias storslagne Markuskatedral blandet medhenrivende, elegant og virtuos musikk av Gabrielis samtidige komponister som blant annet Dario Castello og Claudio Merulo presenteres i Gamle Aker kirke.

Musikere på denne konserten er:

Alexandra Opsahl – zinke, Lars Henrik Johansen – cembalo og orgel, Ulrik Gaston Larsen – lutt og gitarer, Torild Berg, Ingebjørg Bruket og Ola Rønnow – sackbuts, samt Norwegian Cornett & Sackbuts; Kristin Hetland– zinke, Wenche Tjentland, Runar Valheim Værnes og HeleneØverlie –sackbuts, Eli Molaug Odland – slagverk.

”In dulci Jubilo - et barn er oss født” - stemningsfull advent

16. desember 2011, Gamle Aker kirke kl 19:30

En adventskonsert med både kjent og ukjent julemusikk fra renessansen og barokken, med messinginstrumenter, slagverk og kor. Flere av våre vidunderlige tradisjonelle julesalmer stammer fra denne tiden, og de historiske instrumentene gir musikken nytt liv. Musikk av både Schütz, Praetorius og Gabrieli fremføres sammen med Bærum Bachkor, under ledelse av Thröstur Eiriksson.

 

Sesong 2010/2011 

”William Shakespeare– skalden fra Avon” - I krig og kjærlighet er alt tillatt

29.april 2011, Gamle Aker kirke kl 18:30

Norwegian Cornett & Sackbuts avslutter sesongen med en festforestilling i Shakespeares ånd. Et gripende utdrag av Shakespeares mangfoldige produksjon, både tragedier og komedier, deklameres av en skuespiller. Lidenskapelig og poetisk musikk hentes fra det rikholdige engelske renessanse og barokkrepertoaret, skrevet av komponister som blant andre William Brade og John Dowland. Velkommen til en annerledes konsert i dramatikken og kjærlighetens tegn!

”Ludi Musici ” - Slagere fra gamle dager

12. mars 2011, Gamle Aker kirke kl 18:30

Med virtuos og fortryllende musikk skrevet av Samuel Scheidt (1587-1654) presenterer Norwegian Cornett & Sackbuts utdrag fra ”Ludi Musici” – en samling instrumentalstykker. Samlingen inneholder både flotte canzonas baserte på populære sanger fra Scheidts tid, og dansemusikk med henrivende rytmer og spennende ornamentikk. Musikken var opprinnelig ment som underholdningsmusikk, og publikum får dermed oppleve en konsert med noe av datidens fabelaktige populærmusikk!

”Et barn er oss født” - Stemningsfull og utradisjonell advent

Adventskonsert 27.november 2010, Gamle Aker kirke kl 18:30

En adventskonsert med både kjent og ukjent julemusikk fra renessansen og barokken, med messinginstrumenter, slagverk og sang. Flere av våre vidunderlige tradisjonelle julesalmer stammer fra denne tiden, og de historiske instrumentene gir musikken nytt liv. Det finnes også en mengde uendelig vakker julemusikk fra denne tiden, perler som fortjener å framføres oftere enn de gjør i dag. Musikk av både Praetorius og Gabrieli fremføres, og fire sangere i samspill med messinginstrumentene skaper en varm atmosfære og ordentlig julestemning.

”Cancionero de Upsala” - Ildfulle Spania!

25.september 2010, Gamle Aker kirke kl 18:30

Norwegian Cornett & Sackbuts åpner Oslos nye konsertserie med et fengende og makeløst spansk program. Med alt fra praktfull sakral musikk av komponister som Pablo Bruna, Tomas Luis de Victoria og Antonio de Cabezón, til lekre verdslige og sakrale sanger, villancicos, blant annet hentet fra samlingen ”Cancionero de Upsala” ønskes publikum velkommen til en spennende konsert med heftige rytmer, kastanjetter, staselig eleganse og virtuose musikere.